Szent-kút túrák

A Szent-kúttól induló 4 túraútvonal leírása

Az ezer éves település határában található Szent-kút – amely épp tíz éve, 2009-ben lett Veszprém megye 7 természeti csodájának egyike – egy olyan hely, amely évszaktól függetlenül élménnyel és feltöltődéssel ajándékozza meg látogatóit.  
Bakonybél határában a hagyomány szerint maga Szent Gellért élt remeteségben, és azóta is számos vallási vonatkozása van a településnek, de legyen bárhogy is, a Szent-kútnál óhatatlanul is elfog bennünket egyfajta borzongás… jó volna befelé elindulni. A belső út sokféle lehet, és hogy hová vezet, azt gyakran sejteni is nehéz.
A Bakony szívében található Szent-kút (Borostyán-kút), a kápolna előtt fakadó három forrás és a 14 stációból álló, a tavat szegélyező sziklára felvezető kálvária megújuló környezete a belső út kapujává válik, kiinduló ponttá a valóságban is.

Négy égtájban, egyenlő szárú keresztként, mintegy a választások lehetőségét szimbolizálva 4, különböző belső megújuláshoz vezető túrát ajánlunk, igény szerint szakképzett túravezetővel.  A Szent-kúttól induló 4 túraútvonal  leírása: 

1.      Szent-kúttól Porváig   – „Mindig az út a jó”

2.     Szent-kúttól Zircig – „Otthon, út közben”

3.      Szent-kúttól a Hubertlaki-tóig – „Az erdő lelke’ 

4.      Szent-kúttól Farkasgyepűig – „Mesés ERDŐK meséi”

 „Áldozóhely volt. Szentély. Pogány templom, később keresztény. Mutatja még egy-két mohos darab a hajdani falakat. Most csak hely. Fű, fa és bokor tenyészget csöndjében. Élni akar. Lábod ősi ösvényre ismer. Akármikor jössz, itthon van az Isten.”
(Kányádi Sándor: Folytonosság)