LÁTNIVALÓK BAKONYBÉLBEN

Összegyűjtöttük a bakonybéli látnivalókat:

1. BAKONYBÉLI TÁJHÁZ (Fő utca 15.) Néprajzi és helytörténeti kiállítások, információs pont

2. SZENT MAURÍCIUSZ ÉS VÉRTANÚ TÁRSAI PLÉBÁNIATEMPLOM (Szent Gellért tér 1.)

3. SZENT MAURÍCIUSZ MONOSTOR ZARÁNDOKUDVAR, AJÁNDÉKBOLT, ARBORÉTUM ÉS GYÓGYNÖVÉNYKERT, KIÁLLÍTÓHÁZ (Szent Gellért tér 1.)

4. SZENT-KÚT (Borostyán-kút) emlékhely, kápolna, kálvária, dísztó

5. BAKONYI ERDŐK HÁZA KIÁLLÍTÓTÉR és KÁVÉZÓ (Szent Gellért tér 9.) Erdőismereti- és erdőgazdálkodási kiállítás.

6. BFNPI ERDŐISMERETI OKTATÓBÁZIS ÉS KISMESTERSÉGEK HÁZA – PAJTA (Szent Gellért tér 9.)

7. PANNON CSILLAGDA (Szent Gellért tér 9.) Az ország egyik legjelentősebb csillagászati látogatóközpontja

8. TEMETŐ – apácasírok. Az 1950-51-ben Bakonybélbe kitelepített apácák nyughelyei

9. MILLENNIUMI PARK (Pápai utca) A Szent Mauríciusz Monostor alapításának 1000 éves évfordulója alkalmából alapította Bakonybél Önkormányzata. Boa Endre fafaragó művész szobra, díszpolgárok emlékhelye.

10. KÖVES-HEGYI KILÁTÓ

11.MÉSZÉGETŐ – az egykor sokaknak megélhetést biztosító mesterségeknek, a mész,- és a faszénégetésnek állít emléket a rekonstruált mészégető kemence.

12. VAJDA PÉTER KILÁTÓ – a Kőris-hegy legmagasabb pontján

13. ERDEI VASÚT EMLÉKHELY – a 20. század első harmadában kiépült, a fakitermelést szolgáló, 1961-68 között személyszállítással is foglalkozó erdészeti, keskeny nyomtávú kisvasút 2013-ban felújított megállójában archív fotók idézik a vonat történetét.

14. KISBETYÁR ERDÉSZETI ÉS ERDEI ISKOLA (Huszárokelőpuszta)

 

Bakonybél a Magas-Bakony középső területén kialakult Bakonybéli-medencében, 250-300 m tengerszint feletti magasságban fekszik. Neve is innen ered: béli, azaz belső. A 18. században szlovák, majd német családokkal települt be, akik erdőműveléssel, faszerszám készítéssel, a hozzá kötődő iparokkal és kereskedéssel foglalkoztak. Innen ered a község címerábrázolása: vörös pajzson aranyszínű ácsbárd, fejsze és fúró. Az első ilyen ábrázolás 1749-ből maradt fenn.

Bakonybél és a hozzá tartozó Somhegypuszta lélekszáma 2019. január 1-jén 1172 fő volt. Ebből 18 év alatti 165, aktív korú 681, 63 év fölötti 326 fő, a lakások száma 569. A község óvodájába a 2018/19 –es évben 51, alsó tagozatos általános iskolájába 26 tanuló járt. Felsőtagozat Zircen működik. A falunak saját orvosi rendelője, védőnői szolgálata, gyógyszertári részlege van. A település csatornázott, a gáz nincs bevezetve a faluba, ezért a házak nagy részében fával fűtenek. A felnőtt lakosság többsége a környező városok nagyüzemeiben, a helyi faiparosok és vállalkozók alkalmazásában dolgozik, vagy önálló kisvállalkozó, turisztikai szolgáltató.

A nagyobb városok, Veszprém, Zirc, Pápa tömegközlekedéssel is jól megközelíthetőek, Budapesttel is közvetlen buszjárat köti össze.

 

INFOPONTOK:

I. FALUHÁZ (Pápai utca 7.): polgármesteri hivatal, orvosi rendelő, gyógyszertár, főzőkonyha étkezdéje, rendezvényterem, Wifi-pont

II. KÖZÖSSÉGI HÁZ (Fő utca 3.): könyvtár, házasságkötő 

III. KLUBHÁZ (Jókai utca 2.): közösségi tér, rendezvényterem

 

 „Bakonybél, akár a tekervényes Gerence útján jő be az ember; akár a hegyvölgyön húzódó, zirci úton érjen a fennsíkra, a táj mindig vagy borzasztóan regényes, vagy kedvesen meglepő. (Rómer Flóris)