Bakonybél

Bakonybél község Veszprém megyében, a Magas-Bakony belsejében, 600-700 méter magas hegyek ölelésében, a róla elnevezett Bakonybéli-medencében elterülő 1200 lelkes község. Erdeiből őskori, bronzkori és honfoglalás-kori leletek kerültek elő.

1018-ban Szent István király alapította első – és kisebb megszakításokkal – máig működő bencés monostorát Gizella királyné rokonának, Szent Günthernek javaslatára. Ennek a monostornak kötelékében remetéskedett hét éven át Szent Gellért, miután Szent Imre herceg nevelését befejezte. Emlékhelye a Borostyán-kút – vagy Szent-kút, régebbi forrásokban Hármas-kút-, amely mellett a 19. században emeltek kápolnát, és építettek kálváriát a Borostyánkő tetején, amelyhez egy stációsor vezet fel. A források vizéből a 20. század legvégén egy mesterséges tavat duzzasztottak, így alakítva ki egy a hagyománynak, a természettiszteletnek és a lelkiségnek egyaránt szolgáló pihenőparkot.

A település természeti csodákban és látnivalókban egyaránt gazdag. Kedvelt kirándulási célpont az Odvaskő-barlang, a Százhalom 226 bronzkori halomsírja, a Kőris-hegyi Vajda Péter kilátó, a bakonyi Gyilkos-tónak nevezett Hubertlaki-tó. Látnivalót kínál a Szent Mauríciusz Monostor arborétuma és gyógynövénykertje, a templom monostoralapítást idéző oltára 1758-ból. A Bakonybéli Tájház egy jómódú fakereskedő család 20. század eleji életét és a településre oly jellemző faszerszám készítést idézi fel. Időszaki kiállítása a Cseh Tamás nevével fémjelzett bakonyi indián játék történetét eleveníti fel. A Pannon Csillagda az ország elsőszámú csillagászati élményközpontja, Európa egyik legmodernebb planetáriumával, 3D-és mozijával, kiállításaival és obszervatóriumával. 

Bakonybél a látogatóit az év minden hónapjában értékes, tartalmas rendezvényekkel várja. Népszerű program februárban a vaddisznóval „fűszerezett” falusi disznóvágás, a Medve-hagymás Napok április elején. A Faünnep július második hétvégéjén az erdőt és a benne, vele élő ember kézműves hagyományait idézi. Az augusztusi Nyármarasztaló, a szeptemberi Gerence-parti Pityóka-party, az október Tökös délután közkedvelt alkalom a színvonalas szórakozásra.

Bakonybél környéke, gondozott települése és vendégszerető lakói az év minden szakában meghódítják az ideérkezők szívét.