Szent-kút projekt

A település 1000 éves fennállását ünnepelve Bakonybél Község Önkormányzata támogatást nyert el a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében meghirdetett társadalmi és környezeti szempontból fenntartható turizmusfejlesztés keretein belül, a térségben jelentős kulturális és örökségi helyszínek turisztikai fejlesztés konstrukció programban.

 

A projekt célja Bakonybél legfontosabb kultúrtörténeti emlékhelyének felújítása, ehhez kapcsolódóan pedig komplex turisztikai fejlesztés megvalósítása. A település jelenleg is turisztikai célpont, látogatottsága elsősorban természeti adottságainak köszönhető, látnivalói is eköré, valamint a vallási turizmus tematikája köré szerveződnek.

 

A fejlesztés eredményeként a település két pillére, maga a faluközpont, valamint az ezer éves hagyománnyal bíró, Szent Gellért püspök egykori remetehelyének is tartott Szent-kút, tematikus tanösvénnyel kapcsolódik össze. A faluközponttól a település határában található tóig vezető séta során az ezer éves település története is kirajzolódik az egyes megállóhelyeken elhelyezett táblák segítségével. A 10 információs tábla az elmúlt 1000 év történelmi, vallási, földrajzi és egyéb kultúrtörténeti eseményeit mutatja be.

A fejlesztés során a Szent-kút és a Kálvária domb környezete megújult, a régi terméskő burkolatokat helyi mészkőből készült, fugázott burkolat cserélte fel, támfalak épültek és a három forrást befoglaló medence újraépítése is helyi mészkőből megtörtént, a forrásszintre vezető díszkorlátos lépcső kiépítésével. A befoglaló medencéből a dísztóba vezető vízbevezető teljes terméskő burkolatának cseréje, vízmérce kialakítása is megtörtént. A tó kerületének teljes tereprendezése gépi és kézi munkával, füvesítéssel lezajlott, a tó körül a terméskő burkolattal ellátott sétaút, ill. az elhelyezett padok a pihenésre, elmélyülésre biztosítanak kiváló helyszínt.  Az öreg hársfasor hiányzó fáit pótolták, virágos cserjék és a sétaút mentén elhelyezett stílusos kandeláberek díszítik a tó partját.

Azok számára, akiknek a faluközponttól induló séta nehézkes lehet, a tóval szemközti területen murvás autóparkoló került kialakításra.

A zarándokok és turisták számára az elcsendesedést, a belső útkeresést szolgáló túraútvonalak mindegyike a Szent-kúttól indul, az út során az erdő, a Bakony érintetlen tájai a hétköznapoktól való elszakadást, a belső megújulást segítik elő.